РАЗОМ МИ ФОРМУЄМО ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ

ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО ВПЛИВУ ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПАРАЦЕТАМОЛУ

Новини
ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО ВПЛИВУ ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПАРАЦЕТАМОЛУ

Пацієнти, які використовують знеболюючі препарати для лікування хронічного болю, повинні застосовувати найнижчу ефективну дозу протягом найкоротшого часу – до такого висновку дійшли дослідники Единбурзького університету.

Дослідження Единбурзького університету, опубліковане в науковому журналі Circulation, є першим великим рандомізованим клінічним дослідженням щодо потенційного негативного впливу тривалого прийому парацетамолу на артеріальний тиск (АТ) і доповнює попередні роботи в обсерваційних дослідженнях.

Парацетамол часто пропонується як безпечніша альтернатива іншому класу знеболюючих засобів, які називаються нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗП) і які, як відомо, підвищують артеріальний тиск і ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

У проведеному дослідженні 110 пацієнтам із високим кров’яним тиском в анамнезі призначали 1г парацетамолу чотири рази на день – звичайну дозу для пацієнтів із хронічним болем – або відповідне плацебо протягом двох тижнів. Усі пацієнти отримували обидва види лікування рандомно і засліпленим порядком.

У пацієнтів, що отримували парацетамол, спостерігалося значне підвищення артеріального тиску в порівнянні з тими, хто приймуав плацебо.

Експерти зазначають, що тенденція до зростання артеріального тиску подібна до тої, що спостерігається при прийомі НПЗП, і, як очікується, подібне підвищення артеріального тиску може збільшити ризик серцево-судинних захворювань або інсульту приблизно на 20 відсотків.

Дослідникі вважають, що результати дослідження повинні призвести до перегляду доцільності довгострокового призначення парацетамолу пацієнтам, особливо тим, хто має високий кров’яний тиск, або тим, хто має особливий ризик розвитку серцево-судинних захворювань чи інсульту.

https://www.news-medical.net/news/20220207/Paracetamol-use-increases-blood-pressure-study-shows.aspx

10.02.2022