РАЗОМ МИ ФОРМУЄМО ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЕМА ЩОДО ГЕТЕРОЛОГІЧНИХ СХЕМ ВАКЦИНАЦІЇ

Новини
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЕМА ЩОДО ГЕТЕРОЛОГІЧНИХ СХЕМ ВАКЦИНАЦІЇ

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) та Європейський центр з профілактики та контролю захворювань (ECDC) продовжують закликати всіх громадян ЄС пройти повний курс вакцинації та дотримуватися останніх рекомендацій щодо ревакцинації.

Дедалі більше даних клінічних досліджень, підкріплених реальними фактами, свідчать про можливість використання двох різних вакцин проти COVID-19, для першої та другої доз первинного (початкового) курсу, який відомий як гетерологічна первинна вакцинація, або використання третьої дози іншої вакцини проти COVID-19 в якості ревакцинації через 3–6 місяців після курсу первинної вакцинації (гетерологічне посилення).

Щоб надати наукове обґрунтування та забезпечити гнучкість схем вакцинації, EMA та ECDC у співпраці з експертами ЄС у групі EMA COVID-ETF (cпеціальної групи з питань пандемії, яка допомагає державам-членам і Європейській комісії займатися розробкою, авторизацією та моніторингом безпеки терапевтичних засобів і вакцин, призначених для лікування або профілактики COVID-19) переглянули наявні докази та надали первинні технічні рекомендації та поради щодо гетерологічної вакцинації проти COVID-19.

Дані досліджень гетерологічної вакцинації свідчать про те, що комбінація вакцин з вірусними векторами та мРНК-вакцин дозволяє виробляти хороші рівні антитіл проти вірусу COVID-19 (SARS-CoV-2) і більш високу відповідь Т-клітин, ніж при використанні однієї і тієї ж вакцини (гомологічна вакцинація) у первинній або бустерній схемі лікування. Гетерологічні схеми, як правило, переносилися добре.

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-ecdc-recommendations-heterologous-vaccination-courses-against-covid-19

07.12.2021