РАЗОМ МИ ФОРМУЄМО ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ

МІШЕНІ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ЛІКІВ ДЛЯ УПОВІЛЬНЕННЯ ПРОЦЕСУ СТАРІННЯ

Новини
МІШЕНІ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ЛІКІВ ДЛЯ УПОВІЛЬНЕННЯ ПРОЦЕСУ СТАРІННЯ

Багато складних і пов’язаних факторів визначають швидкість, з якою ми старіємо і вмираємо, і до них належать, зокрема, генетичні чинники, спосіб життя та вплив навколишнього середовища.

Останні дослідження довели, що існують два білки, які суттєво впливають на тривалість нашого життя і здоров’я загалом. Рівень цих білків визначається ДНК, яку ми успадкували від своїх батьків.

Розробка ліків, спрямованих на ці білки, може стати одним із способів уповільнення процесу старіння.

Дослідники з Единбурзького університету об’єднали результати шести великих генетичних досліджень старіння людини, кожне з яких містить генетичну інформацію про сотні тисяч людей.

Серед 857 досліджених білків дослідники виявили два, які мали значний негативний вплив на різні показники старіння.

Люди, які успадкували ДНК, що спричиняє підвищення рівня цих білків, були слабкішими, мали гіршу оцінку власного здоров’я і мали менше шансів прожити довге життя, ніж ті, хто її не успадкував.

Перший білок, який називається аполіпопротеїном (LPA), виробляється в печінці і, як вважають, відіграє роль у згортанні крові. Високий рівень LPA може підвищити ризик атеросклерозу, що може бути причиною виникнення серцево-судинних захворювань та розвитку інсульту.

Другий білок, молекула адгезії судинних клітин 1 (VCAM1), в основному знаходиться на поверхні ендотеліальних клітин – одноклітинного шару, який вистилає кровоносні судини. Білок контролює розширення і звуження судин, а також функцію згортання крові та імунну відповідь.

Дослідники стверджують, що ліки, які використовуються для лікування захворювань шляхом зниження рівня LPA і VCAM1, можуть мати додаткову користь у покращенні якості та тривалості життя.

Одним із таких прикладів є клінічне випробування, яке перевіряє препарат для зниження LPA як спосіб зниження ризику серцевих захворювань.

Наразі немає клінічних випробувань із залученням VCAM1, але дослідження на мишах показали, що антитіла, що знижують рівень цього білка, покращують когнітивні здатності в літньому віці.

https://www.news-medical.net/news/20220124/Blood-proteins-could-be-potential-targets-for-future-drugs-to-slow-aging-process.aspx

Timmers, P.R.H.J., et al. (2022) Mendelian randomization of genetically independent aging phenotypes identifies LPA and VCAM1 as biological targets for human aging. Nature Aging. doi.org/10.1038/s43587-021-00159-8.

26.01.2022