РАЗОМ МИ ФОРМУЄМО ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ

ЦИФРОВА ТЕРАПІЯ ТА ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ В МЕДИЦИНІ

Новини
ЦИФРОВА ТЕРАПІЯ ТА ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ В МЕДИЦИНІ

Інновації в цифрових інструментах охорони здоров'я, включаючи використання мобільних додатків для здоров'я та засобів дистанційного спостереження, приносять нові підходи до управління захворюваннями. Сьогодні цифрові терапевтичні засоби для лікування хвороб людини схвалюються регулюючими органами по всьому світу, і встановлюються відповідні шляхи відшкодування витрат.

Слід виділяти дві категорії таких додатків: “цифрові ліки” - застосунки, які використовуються для вирішення вузької клінічної проблеми, використовуючи фіксований контент (передбачають переважно взаємодію з програмним забезпеченням без залучення медичного персоналу), та цифрові засоби для догляду, які зазвичай стосуються поширених захворювань, таких як цукровий діабет (також використовуються для надання певного навчального контенту, але передбачають активну участь медичного персоналу).

Неврологічні та психіатричні захворювання є основним напрямком використання як цифрових ліків, так і цифрових засобів догляду, складаючи 2/3 всіх показань до застосування. Цифрові засоби догляду, які включають опцію спілкування з медичним персоналом, більш зосереджені на ендокринології, онкології та серцево-судинних захворюваннях.

З даними, наведеними у звіті “Digital Health Trends 2021 Innovation, Evidence, Regulation and Adoption” від 22 липня 2021 компанії “IQVIA Institute of Data Science” у базі даних цифрових рішень IQVIA, нараховувалося 259 цифрових рішень. Серед 137 цифрових ліків (48 вже були виведені на ринок, решта знаходилися в стадії розробки) та 122 цифрових засоби для догляду (99 вже були виведені на ринок).

Розробники цифрових ліків все частіше подають заявки та отримують схвалення від регуляторних органів, що дозволяє їм претендувати на реімбурсацію (відшкодування витрат) та ставати все доступнішим варіантом терапії.

У якості прикладу застосунку для здоров’я, що реімбурсується на державному рівні, можна навести Deprexis від Orexo, що використовується для лікування депресії та Vorvida, що використовується для лікування алкоголізму – обидва наразі схвалені в Європі та реімбурсуються в Німеччині відповідно до закону Digital Healthcare Act (Digitale-Versoкgung Gesetz – DVG). Цей закон, що впроваджує процес використання цифрових медичних додатків, набув чинності у грудні 2019 року, що дозволило лікарям призначати цифрові медичні програми, які потім можуть бути реімбурсовані страховими програмами.

https://www.apteka.ua/article/607997

https://www.iqvia.com/insights/the-iqvia-institute/reports/digital-health-trends-2021

13.09.2021