РАЗОМ МИ ФОРМУЄМО ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ

ВИКОРИСТАННЯ PAXLOVID ДЛЯ ЛІКУВАННЯ COVID-19

Новини
ВИКОРИСТАННЯ PAXLOVID ДЛЯ ЛІКУВАННЯ COVID-19

Комітет з лікарських засобів для людини (CHMP) Європейського Агенства з лікарських засобів (ЕМА) надав рекомендацію щодо можливості використання Paxlovid™ (PF-07321332 і ritonavir), перорального антивірусного препарату, який розробляється компанією Pfizer, для лікування COVID-19 у дорослих. Лікарський засіб, який наразі не зареєстрований в ЄС, можна використовувати для лікування дорослих з COVID-19, які не потребують додаткової кисневої терапії та мають підвищений ризик розвитку важкої форми COVID-19. Застосування Paxlovid™ рекомендується якомога швидше після встановлення діагнозу COVID-19 і протягом п’яти днів від початку симптомів. Дві діючі речовини препарату, PF-07321332 і ritonavir, які випускаються у вигляді окремих таблеток, слід приймати разом двічі на день протягом п’яти днів.

EMA оприлюднила цю рекомендацію для підтримки національних органів влади, які можуть прийняти рішення про можливе раннє використання ліків до отримання дозволу на продаж, наприклад, в умовах екстреного використання, на тлі зростання рівня захворюванності та смертності від COVID-19 у всьому ЄС.

Порада ґрунтується на проміжних результатах основного дослідження за участю не госпіталізованих, невакцинованих пацієнтів з принаймні одним супутнім захворюванням, яке створює ризик важкого перебігу COVID-19. Отримані дані показали, що Paxlovid™ знижував ризик госпіталізації та смерті, якщо лікування було розпочато протягом 5 днів від початку симптомів. Близько 1% пацієнтів (6 із 607), які приймали Paxlovid™ протягом п’яти днів від початку симптомів, були госпіталізовані протягом 28 днів після початку лікування порівняно з 6,7% пацієнтів (41 із 612), які отримували плацебо; жоден з пацієнтів у групі Paxlovid™ не помер порівняно з 10 пацієнтами в групі плацебо.

З точки зору безпеки, найбільш поширеними побічними ефектами, про які повідомлялося під час лікування та протягом 34 днів після останньої дози Paxlovid™, були порушення смаку, діарея та блювання.

Умови використання, запропоновані EMA, незабаром будуть опубліковані на веб-сайті EMA.

Відтепер поради Агентства можуть бути використані для підтримки національних рекомендацій щодо можливого використання препарату до отримання дозволу на маркетинг.

Паралельно з наданням цих рекомендацій, 13 грудня 2021 року розпочався більш повний поточний огляд перед отриманням можливої заявки на реєстрацію.

https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/166761/pfizers-paxlovid-can-be-used-for-the-treatment-of-covid-19-says-ema/

04.01.2022